KAUPUNKI KOHTEENA

ZEN-VALOKUVAUSRETKEN VALOKUVIEN KATSELMUS

Tervetuloa Zen-valokuvaretken valokuvien katselmukseen. Retki tehtiin 5.10.2019 Helsingin Puu-Vallilaan ja kuvaajat ottivat valokuvia myös retken jälkeen eripuolilla Helsinkiä.  Retken ohjelmaan kuului Mikko Vimalamitran alustus Zen-valokuvauksesta. Ensimmäiseksi hän totesi, ettei sellaista kuin Zen-valokuvaa ole olemassa, mutta tapa, jolla kuva kuvataan voi olla zen-valokuvausta.  Zen-valokuvauksen lähtökohdat ovat hiljaisessa myötätuntoisessa maailmantarkkailussa, jossa ymmärretään kaikkien ilmiöiden pysymättömyys. Zen-ajattelu perustuu pyrkimättömyyteen, löytämiseen ja asioiden syy-suhteiden oivaltamiseen sekä vapautumiseen kaikesta takertumisesta.

Zen valokuvauksen mottona voidaan pitää japanilaista Wabi Sabi käsitettä:  ”-Wabi ja Sabi japanilaisessa estetiikassa” ovat japanilainen ja itä-aasialainen esteettinen käsite. “Siinä havaitaan kauneutta epätäydellisyydessä, luonnon kiertokulussa ja hyväksytään luonnollisena syntymä, kukoistus, rapistuminen sekä kuolema. Wabi Sabi on ennen kaikkea yksinkertaisuutta, selkeälinjaista ja aitoa. Wabi Sabi ei peitä rakoja eikä jälkiä, jotka aika, sää ja pitkäaikainen olemassaolo jättää jälkeensä. Tässä estetiikassa muistutetaan meitä kaiken ohimenevyydestä. Kaikkien ilmiöiden pysymättömyydestä ja keskeneräisyydestä”. (”Teetaide ja runous, wabi ja sabi japanilaisessa estetiikassa / Minna Eväsoja. Helsinki : Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2013 Vantaa : Hansaprint)

Kuvat esitellään videolta. Voit kuunnella Helsingin äänimaisema samalla, kun katselet retken valokuvia.

ÄÄNIPALKKI: Käynnistä ääni napauttamalla vasemmalla olevaa valkoista nuolta ja katso valokuvat äänipalkin alapuolella olevasta Vimeo soittimesta. Ääni ja video ovat jatkuvasti toistuvia.

Halautko osallistua seuraavaan Zen-valokuvausprojektiin ja/tai retkelle?

Aiheena: Neljä Vuodenaikaa
Kuvaa samaa kohdetta neljänä eri vuodenaikaina.
Projektin ideana on muutos. Kuvaa samaa kohdetta syksystä 2019 aina seuraavaan syksyyn 2020. Tee valokuvaaminen itsellesi helpoksi. Kuvaa vaikka kotisi-ikkunasta näkymää, jossa näkyy vuoden aikojen vaihtuminen. Voit asettaa kameran samaan kohtaan. Tai kuvaa miten itse haluat.  Vedosta yksi valokuva syksystä, talvesta, keväästä ja kesästä A4 paperille syyskuussa 2020. Pidämme näyttelyn. Galleria ei ole vielä valittu eikä päivämäärää ole lukittu. Kuvat tulee olla kehystetty ja paspis kuvan päällä. Kehys mieluummin ilman lasia tai lasin pitää olla heijastamaton. Osallistumismaksu 10 euroa. Valokuvia ei jyrytetä eikä valokuvaaja voi osallistua näyttelyyn kuin neljällä vuodenaikavalokuvalla. Ilmoittautuminen alkaa marraskuussa 2019.

Seuraava Zen-Valokuvausretki
Seuraava valokuvausretki peruuntuu tämän syksyn osalta vetäjän kiireiden vuoksi. Palataa vuoden 2020 alussa.

AIKAISEMPIA ZEN-VALOKUVAUSRETKIÄ

Lauttasaaren Zen-valokuvausretki 2018
Zen-Valokuvausretki, Talven valo, Kopparnäs 2017
Zen-Valokuvausretki Veikkolasta Siikajärvelle 2016

Huomatus: (c) Kuvat ovat kuvaajien omaisuutta ja käyttö ilman lupaa rikkoo EU-alueella olevaa lakia tekijänoikeuksista ja universaaleja eettisiä periaatteita.
(c) All the pictures are legally owned by photographers and using the pictures without permission is a violation against copyright laws in EU and universal principles of ethics.

Projektin ja retkien vetäjä:
Mikko Vimalamitra toimii Dharmaopettajana ja meditaatio-ohjaajana
Bodhidharma yhdistyksessä www.bodhidharma.fi.
vimalamitra@gmail.com