Kesäreissu-21

Kesäreissu-21,
sisältää sarjan valokuvia kesälomareisulta, joka tänä kesänä suuntautui Vaasaan, Kristiinankaupunkiin ja Rauman muinaiselle Sammallahden mäelle. Ajankohta oli 22-28. elokuuta. Tein reissun yksin autolla. Yövyin autossa ja camping alueilla. Suunnitelmissa oli kuvata maisemakuvia ja luontokuvia, mihin mieli sattuu havahtumaan. Kuvat toimivat parhaiten isolta näytöltä. Klikkaamalla kuvaa aukeaa galleriaohjelma. Jos haluat rauhoittua kuvien äärellä anna kuvien vaihtua itsestään. Loppuun olen lisännyt linkit kuvauspaikoille. Hyvää alkavaa syksyä.

 

Raippaluoto 23.8.2021

Ensimmäinen kohde oli Vaasan Raippaluoto, jossa jääkausi on muokannut maisemaa. Raippaluodon kärki ja koko merenkurkun alue on Unescon maailmanperintökohde. Raippaluodon kärjen luontopolulla ovat oivat havaintokuvat jääkauden sulamisvaiheen jään liikkeistä. Kuvatauluissa esitellään, miten jään sisällä oleva maa- ja kiviaines on muokannut alueen luontoa. Merenkurkun maankohoaminen on maailman nopeinta n. 8-10 mm vuodessa. 

Sade ja myrsky olivat nousemassa, mikä näkyy valokuvissa. Ensimmäiseen päivään mahtui aurinkoa ja tein vielä toisen retken Metsähallituksen rakentamalle Saltkaren näkötornille, ja toivoin värejä iltataivaalle. Värit pysyivät pois mutta uhkaavat sadepilvet toivat kuviin oman tunnelmansa.

 

Kristiinankaupunki 25-27.8. 2021
Kiinnostukseni mereen ja kaikkeen karuun kauneeteen ajatti minut Raippaluodon jälkeen Kristiinankaupunkiin. Ensimmäinen ilta oli sateen kuuntelua ja karttojen katselua koneelta. Kiinnitin huomioni lähellä olevaan kallioiseen rantaan, jonka nimi oli Kanonviken. No karttoihin laitetaan huolimattomasti nimiä, koska paikalliset kutsuvat paikkaa nimellä Kanonberget. Tieto tuli camping alueen hoitajalta. Kouluruotsista oli hyötyä kyselyssäni hyvistä luontokohteista. Iltapäivällä sateen päätyttyä menin Kanuunakallioile, tutkin paikkaa ja rantoja kiertelin kuin saukko hakien kuvauskohteita. Arvelin Illan olevan värikkään ja päätin mennä vielä tuntia ennen auringonlaskua, toisen kerran, ottamaan lisää kuvia. Sininen taivas on aika vaikea valokuvassa. Kun taivaalla lipuu muhkeita pilviä tai syviä värejä, kuvaaja saa kuin lahjaksi paljon tunnelmaa kuviinsa.

 

Sammallahdenmäki 27-28.8.2021
Oli kuin olisin vieraillut Vainajalassa, Tuonessa, muinaisessa hautasaaressa, jonne vainajat kuljetettiin veden yli erilleen elävien maailmasta. Nyt muinainen saari on kaukana merestä. Yleensä raahaan kamerajalustaa mukana, mutta päätin kuvata käsivaralta. Kuljin reitin hyvin hitaasti hengittäen, mieli tyhjennettynä kaikesta saavuttamisesta ja ennakko-odotuksista. Matka parkkipaikalta ainutlaatuiselle ”kirkonlattiahautapaikalle” tyynnytti mieltä ja avasi silmiä kohtaamaan muinaisen pyhän paikan. Kuvat eivät ole paikan esittelyä, vaan oikastaan komentti niistä mielleyhtymistä, joita paikka herätti minussa.

LINKIT

Raippaluoto, Merenkurkun saaristo on maailmanperintökohde.

Kristiinankaupunki, PDF-kartta ja reitti nähtävissä, Kirstiinankaupungin Kanuunalahdelle.

Sammallahdenmäki, ”Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue on Pohjanlahden rannikkoalueen laajin ja monipuolisin Skandinaavisen pronssikulttuurin kalmistoalue Raumalla”.