Zen-valokuvausta Seurasaaressa

Olimme sopineet tapaamisen 12.8.2023 Helsingin Kampin linja-autoasemalle, koska autopaikkoja Seurasaaren edessä on varsin vähän. Bussi toimi moitteettomasti kohtuullisella hiilijalanjäljellä ja ehdimme tutustua matkalla osanottajajoukkoon, joka koostui kolmesta osallistujasta allekirjoittaneen lisäksi.

Olin ollut joitakin viikkoja aikaisemmin yhteydessä Seurasaareen ja kysellyt lupia kuvata museoalueella taloissa ja kartanoilla. Se olisi ollut mahdollista lipun kanssa, mutta kun saavuimme klo 10 aikaan, niin lippuluukku ei ollut vielä auki. Mielemme paloi jo valokuvaamaan. Vanhan aitan vieremällä pidin pienen ohjauksen zen-valokuvaukseen.

Zen-valokuvaus on harjoitus siinä, missä zen-meditaatio tai vaikka zen-käveleminen ovat. Hiljaisuus on niissä kaikissa yhteinen tekijä. Löin kolme lyöntiä mukanani tuomaan kelloon ja hiljaisuus alkoi. Lähdimme kulkemaan saaren idän puoleista hiekkatietä, joka seurailee lähimpänä merenrantaa. Olimme sopineet, että emme kuvaa vielä mitään vaan annamme kehomme ja mielemme rentoutua ja arjen huolien, kiireiden vain pudota pois mielestä. Jo viidentoista minuutin hidas kävely rahoittaa mieltä, luonnon keskellä. Kuvaajan mieli muuttuu vastaanottavaiseksi ja eri kohteet alkavat kiinnostamaan ja uteliaisuus herätä. Oikeastaan kohteet kutsuvat kuvaamaan…

Tässä alla on ryhmämme ottamia kuvia, jotka ovat tulosta hiljaisesta mielestä, pyrkimättömyydestä ja rauhallisesta hitaasta kävelemisestä. Kuvia ei ole laitettu paremmuusjärjestykseen, vaan kukin osallistuja sai lähettää tähän valokuvanäyttelyyn valokuvia, joissa tunsi iloa ja onnistumista.

© Kuvat ovat kuvaajien omaisuutta ja käyttö ilman lupaa rikkoo EU-alueella olevaa lakia tekijänoikeuksista ja universaaleja eettisiä periaatteita.

© All the pictures are legally owned by photographers and using the pictures without permission is a violation against copyright laws in the EU and universal principles of ethics.

Julkaisuoikeudet: Bodhidharma ry: www.bodhidharma.fi ja Suomen Buddhalainen Unioni. www.sbu.fi sekä
Mikko Vimalamitra Koponen: www.kuvailla.fi