ZEN-VALOKUVAUKSEN NETTINÄYTTELY

 

TIETOA ZEN-VALOKUVAUKSEN NETTINÄYTTELYN LÄHTÖKOHDISTA

Zen-valokuvaus on tapa katsoa kameran kautta maailmaa sellaisena, kuinka se ilmenee meille ”juuri nyt tässä hetkessä”. Parhaimmillaan kuvaaja välittää valokuvan kautta kokemuksen ja tulkinnan maailmasta, joka herätti kuvaajan kiinnostuksen kohteesta.

Tavoittelemme hetkeä, jossa olemme vapaita  pyrkimyksestä johonkin lopputulokseen, jo nähtyyn tai yrityksestä kopioida jonkun toisen hieno valokuva. Menetelmänä  käytämme hiljentymistä ja rauhoittumista sekä niistä kehittyvää mielen hiljaisuutta. Valokuvaaminen helpottuu, koska ajatukset eivät askartele kysymyksissä kuten: onko valokuva hyvä, kenelle näytän sitä, teenkö siitä kehystetyn kuvan seinälle ja mitähän siitä tykätään…? Loputtomasti ajatuksia, jotka risteilevät menneissä ja tulevissa hetkissä, ja alkavat peittää meidän havaintoamme kohteesta, jonka näimme ja joka kipinän tavoin sysäsi ottamaan valokuvan. Kulkemalla mieli huolia ja suunnitelmia vailla metsäpolulla tai rannoilla ja jopa kaupungilla kohteet suorastaan kutsuvat meitä nappaamaan valokuvan. Kaikki, mikä pätee sommittelussa tai valotuksessa hyvästä tasapainosta kuvassa ovat kuvan rakennuspalikoita, niistä ei kannata olla huolissaan. Taidot kasvavat vain kuvaamalla ja innostus syntyy luovista hetkistä ja valokuvista, joissa kuvaaja tuntee iloa ja onnistumista. Valokuvat ovat kurssille osallistujien itsensä valitsemia juuri edellä mainitulla perusteella.

Kuvat on asetettu näyttelyyn saapumisjärjestyksessä, nimellä tai nimimerkillä. Joillekin kuville oli annettu nimiä, ne on jätetty pois tarkoituksella, katsojatkin voi osallistua katsomiseen ilman ohjausta.

Näyttelysivun avautuessa saat kuvaesityksen toimimaan nuolinäppäimillä < >. Automaattisen esityksen valinta löytyy kolmesta pisteestä, jotka ovat vasemmassa alakulmassa. Esitys toimii parhaimmillaan isolta näytöltä, kokoruudun kokoiset kuvat saat painamalla yhtäikaa näppäin yhdistelmää Ctrl+Shit+F ja Esc-näppäin palauttaa näytön takaisin.

Kurssin ohjaajana toivotan kaikille kurssiin osallitujille hyviä hetkiä valokuvauksen parissa ja kiitän teitä innostuneesta osallistumisesta.

Tämä valokuvagalleria on osa YK:n ”Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon” 1.2. -7.2.2024 tapahtumaa. Suomen Buddhalainen Unioni ja Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry  sekä Bodhidharma ry  järjestivät yhdessä kaikille avoimen zen-valokuvauksen kurssin.

12.2.2024 Helsingissä
Terveisin Mikko Vimalamitra
Dharmaopettaja
Bodhidharma ry